intimkehely

Inimkehely vagy Intimtölcsér?

Szerintem inkább intimkehely (bár én még midig cup-nak hívom), hiszen a tölcsér alul lyukas. Ez nem az, pont az a célja hogy összegyűjtse a cuccot odabenn. Egy puha, kicsi (bár első látásra hatalmasnak tűnhet, ne kapj sokkot, tényleg elfér majd), pohárszerű dolgot képzelj el, aminek az alján általában vagy egy kis fogantyú. A tamponhoz hasonlóan a hüvelybe kell helyezni (klassz hajtogatási módok vannak, nem csak simán kell betuszkolnod), ahol aztán szép csendben belecsordogál a vér. Jóval többet bír, mint a tampon, a betétekről nem is beszélve. A vérzés erősségétől függően naponta néhány alkalommal ki kell venni, kiönteni a tartalmát a wc-be, sima vízzel  vagy szappannal szépen megmosni, aztán már mehet is vissza. Azokon a napokon, amikor nem túl erős a vérzés, elegendő elvégezni a műveletet reggel és este, hiszen akár 12 órát is bent maradhat. Mióta ezt használom, olyan, mintha 2-3 napra rövidült volna az amúgy akár 7-8 napig is eltartó ciklusom, mert egész napra és egész éjszakára meg lehet feledkezni róla. Pricelss. :))

Szeretni fogod:

 • ha nyitott vagy az új dolgokra és adsz egy esélyt neki
 • ha szabadabb és tisztább érzésre vágysz, mint amit a betét és a tampon nyújthat
 • ha esős a vérzésed és utálsz óránként tampont cserélni
 • ha nem ájulsz el a vér látványától
 • ha van mosdókagyló is a vécétekben
 • ha ismered az érzést, amikor a menstruáció keresztbe tesz a nyaralásnak
 • ha elszánt környezetvédő vagy, aki nem akar feleslegesen szeméthegyeket termelni
 • – ha a rengeteg tampon/betét árát inkább hasznosabb vagy szebb dologra költenéd
 • ha szeretsz olyankor is meztelenül flangálni vagy aludni mindenféle kilógó madzag nélkül

Nem Neked való:

 • ha nem vagy olyan viszonyban a testeddel és a nőiségeddel, hogy a hüvelyedbe nyulkálj
 • ha rosszul vagy a vértől (bár ezt a többinél sem tudod igazán elkerülni)
 • ha a tampon használata is fájdalmat okoz
 • ha tampont se használtál, mert azt szereted, amikor simán kifolyik
 • ha nincs mosdókagyló a wc-ben, kicsit nehezebb az ügy, de sokan megoldják így is

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbáld, itt elég sok típus közül választhatsz, remélem találsz szimpatikusat. Lényegében mindegyik márka ugyanazt tudja, ám a kialakításuknál, puhaságuknál, méretüknél fogva mindegyik egy kicsit más. Sajnos abban nem tudok segíteni, hogy Neked melyik lenne a legjobb, mindenkinek más jön be, de azért érdemes olvasgatni a neten, rengeteg infó található főleg az angol nyelű oldalakon, fórumokon.


Nálunk az alábbi márkákat vásárolhatod meg:

 • MeLuna

 • Naturcup

 • Yuuki

A Magyarországon forgalmazott márkákon kívül szeretnénk a többi intimkelyheket is bemutatni és könnyen elérhetővé tenni, ebben partnerünk:

 • a szinte az összes márkát forgalmazó (Ha rendelni szeretnél tőlük, de a nyelvi nehézségek problémát okoznak, csak szólj, és segítünk!)

Mi is az az INTIMKEHELY?

Egy puha, rugalmas, általában orvosi szilikonból készült kehely, amely a hüvelybe felhelyezve a tamponhoz hasonlóan összegyűjti a menstruációs folyadékot. A leglényegesebb különbség a tamponokkal és a betétekkel szemben, hogy használat után nem dobjuk ki, csak a tartalmát öntjük a WC-be, kimossuk tiszta vízzel és szappannal, és már használhatjuk is újra. A ciklus végén sterilizáljuk, és eltesszük a helyes kis vászonzsákban a következő hónapig. Elsőre talán meredeknek hangzik, de ha nem utasítod el élből, hanem nyitottan végiggondolod, imádni fogod.

Na jó, lássuk, miért jó ez nekem?

1. Egészséges

Néhány márkát kivéve a legtöbb intimkehely 100% orvosi szilikonból készül, amely maximálisan testbarát anyag, használata teljesen biztonságos.  (Persze azoké is, ami nem orvosi szilikonból készülnek.) Az intimkehely nem szívja magába a folyadékot, hanem csak összegyűjti, így nem okoz hüvelyszárazságot (mint néha a tampon), nem irritálja, felhelyezéskor és kivételkor nem sérti a hüvely nyálkahártyáját. Az intimkelyheket még soha nem hozták összefüggésbe a TTS (Toxikus Sokk Szindróma) nevű betegséggel.

2. Nagyobb a kapacitása, mint a tamponnak vagy a betétnek, akár 8-12 órán át meg is feledkezhetsz róla

Ritkábban kell üríteni egyrészt a nagyobb kapacitás miatt (3x többet bír, mint egy intimbetét), másrészt azért, mert a használata során a menstruációs vér nem kerül kapcsolatba a levegővel, nem kezd el olyan hamar bomlani, mint a betétek vagy a tampon esetében. Ajánlott azonban naponta legalább kétszer üríteni, 10-12 óránál tovább ne várj az ürítéssel, mert a pangó vérben elszaporodó baktériumok fertőzést okozhatnak.

3. Még a tamponnál is diszkrétebb és szabadabb

Nincs kilógó madzag, nincsenek félrecsúszó betétek, nincsenek szagok. Nyugodtan strandolhatsz, sportolhatsz, senki nem veszi észre, alhatsz akár meztelenül is.

4. Olcsó

Ha ezen esetleg fennakadt a szemed az árakat látva, számolj kicsit utána… Hány tampont vagy betétet használsz el egy nap, hányat egy ciklus alatt, hány darab fogy egy év alatt, és mennyi tíz év alatt. (Ha napi néggyel számolunk havi 5 napon át, az 10 év alatt legalább 2.600 darab.) Ha csak a mai árakkal szorzol, akkor is csillagászati az összeg, de ne feledkezzünk meg az inflációról sem, ki tudja mennyi lesz 5-10 év múlva az áruk. Az intimkelyhet viszont elég egyszer megvenned, és öt-tíz évig (fajtája válogatja) nem lesz több költséged.

5. Környezettudatos megoldás

Évente 45 milliárd betétet és tampont dobnak ki a kukába (vagy húznak le a WC-n), ami töménytelen mennyiségű szemetet jelent. Több millió fát vágnak ki a világban azért, hogy tampont és betétet készítsenek belőle, a gyártás, fehérítés során pedig dioxinnal szennyezik a környezetet. Ha érdekel, mit hagysz hátra magad után, figyelj erre is – mert használni és eldobni nem természetes dolog (ahogy a Naturcup szlogenje mondja).