Az intimkehely használata leginkább a tamponéhoz hasonlít, de vannak azért jelentős különbségek. A tamponhoz hasonlóan az intimkelyhet is a hüvelybe kell helyezni, ahol a hüvelyfalhoz tapadva – ideális esetben szivárgás nélkül – szépen elkezdi gyűjtögetni a menstruációs folyadékot. A tamponok kapacitásához képest sokkal (akár 3x) többet bír, így jó darabig nem is kell piszkálnod, akár 12 órát is bent maradhat. Amikor megtelt, ki kell venni, kiönteni, kimosni, és már mehet is vissza.

 

Részletesebben

Hajtogatás

Mint a fenti képen is látod, azért jócskán nagyobb egy még nem használt tamponnál, de ne aggódj, egész kicsire össze lehet hajtogatni, úgy szoktuk betenni. Elég sokféle hajtogatási mód létezik, a legelterjedtebb a „C” és a „benyomott” (punch-down), alapból ezekkel próbálkozz, de ha esetleg nehezen nyílik ki, ki lehet próbálni mást is a neten fellelhető módszerekből.

Pozíció

Először is, találd meg a kényelmes pozíciót a felhelyezéshez. A legtöbben a WC-n ülve csinálják, de kipróbálhatod állva, guggolva, térdelve, stb. is.
Ha ez megvan, azt kell tisztáznunk, hogy milyen mélyre tedd. Semmiképp se kerüljön olyan mélyre, mint a tampon, mert kényelmetlen és még szivároghat is. Kb. 1 cm-re legyen az alja vagy a szár vége a hüvely bejáratától.

Működés közben

 

A kehely a hüvelyben kinyílik, és tetején lévő kis légréseknek hála kialakul egy enyhe vákuum tatás, amely megakadályozza a szivárgást és a helyén tartja a kelyhet. Ha jó helyre tetted, nem érzel semmilyen nyomást vagy kellemetlenséget.
A vérzés erősségétől függően néhány óránként ki kell venni és kiüríteni. Amíg nincs tapasztalatod, vedd ki kb.  annyi idő múlva, ahogy tampont cseréltél korábban, látni fogod, hogy mennyire telt meg, így néhány ciklus alatt kitapasztalod, hogy az első napokban hány órát bír ki. Amikor már enyhébb a vérzés, általában elegendő reggel és este kimosni, napközben a munkahelyeden nem is kell hozzányúlni.
Legjobban nyáron fogod imádni, mert sokkal szabadabb leszel, nyugodtan strandolhatsz, úszhatsz, sportolhatsz vele.

Tisztítás

Minden menstruáció előtt érdemes sterilizálni az intimkelyhet (erre is több módszer létezik, pl. forralás sterilizáló tabletta), közben azonban elegendő tiszta vízzel vagy szappannal kimosni. Otthon nyilván sokkal egyszerűbb ezt elintézni, de egy munkahelyi mosóban sem lehetetlen, be lehet vinni pl. egy fél literes palackban vizet, de ha nincs más, az is elég ha kitörlöd egy darab wc papírral vagy zsebkendővel, és a következő adandó alkalommal kimosod rendesen.