Most használom először, és nem tudom kiszedni!!!

Először is, ne pánikolj, ki fog jönni!
Próbálj meg lazítani, lélegezz lassan és mélyeket, fókuszálj a testedre, a hüvelyi izmaidra. Ha nem sikerül megnyugodnod, csinálj inkább valami mást egy rövid ideig, és fuss neki még egyszer.

Hidd el, ismerem az érzést, az első használatnál én is átéltem. Átfutott az agyamon minden, hogy mekkora hülye vagyok, hogy egyáltalán kipróbáltam ezt a vackot, mi van, ha tényleg nem tudom kiszedni, szóljak-e a férjemnek, hogy próbálja ő kipiszkálni, és ha neki sem megy, milyen kínos lesz, ha fel kell hívnom a nőgyógyászomat, hogy műtse ki belőlem… Az első pánik után eszembe jutott, hogy olvastam a guggolós módszerről, és láss csodát, kijött. Azóta már belejöttem, soha nincs gondom a kiszedéssel.

Általános módszer:
Legtöbben a WC-n ülve szokták kivenni a kelyhet, ebben a pozícióban a hüvely nyitva van, és kényelmesen ülünk, nem a lábizmokkal kell tartanunk magunkat. Ha eléred a kehely szárát, óvatosan húzd meg, míg el nem éred az alját, majd nyomd össze a hüvelyk- és mutató ujjaddal, hogy a vákuum elengedjen.

Guggolós módszer:
Ha úgy érzed, hogy túl magasan van a kehely, és nem tudod rendesen megfogni, guggolj le, és próbálj toló mozgást végezni a hüvelyi izmaiddal, vagy egyszerűen csinálj úgy, mintha kakilni akarnál, a kehely lejjebb fog jönni, és meg tudod fogni.

Ha a vákuum nem akar engedni, próbáld az ujjaiddal összenyomni a kehely szára feletti részt (a Naturcup világbajnok ebben, az a része a legpuhább, könnyű összenyomni), ha ez nem segít, mozgasd-billentsd jobbra-balra, előre-hátra, és közben húzd kifelé, vagy próbáld valamelyik ujjadat a kehely mellett a hüvelyedbe dugni, hogy levegő menjen be. Ha érzed, hogy elengedett a vákuum, már könnyen ki tudod húzni, össze is nyomhatod, vagy hajthatod, mint a felhelyezésnél.

Az elején úgy tűnhet, hogy erőt kell kifejtened, hogy kivedd, de hidd el, ez inkább technika kérdése, mint erőé, és egy kis gyakorlás után mindenkinek könnyen megy.


Honnan tudom, hogy helyesen tettem-e fel, kinyílt-e rendesen?

Néha nem nyílik ki teljesen a kehely felhelyezés után, de ez könnyedén orvosolhatjuk, ha a száránál fogva gyengéden megforgatjuk. Nem kell kivenni, elég csak megforgatni, és magától kinyílik.


Normális, ha szivárog?

Alapvetően nem szokott szivárogni. A Naturcup olyan védelmet kínál, amely megbízhatóbb a tamponnál – ha megtanultad a helyes használatot. A legfontosabb hogy ellenőrizd, hogy helyesen lett-e felhelyezve, kinyílt-e teljesen – ez kezdetben több gyakorlást igényelhet.
Ha szivárog, először is, azt kell ellenőrizned hogy a megfelelő méretet használod-e, és olyan gyakran üríted-e, amilyen gyakran szükséges (ha nagyon tele van, a lyukakon kifolyik).
Azt se felejtsd el, hogy a hüvely falán lehet vér a felhelyezéskor, ez a felhelyezés után szép lassan kifolyik. Érdemes tisztasági betétet használni, míg nem érzed elég magabiztosnak magad a biztonságos használattal.


Viselés közben éreznem kell a kelyhet?

Előfordulhat, hogy a felhelyezés után és/vagy az első használatkor érzed, de ha hozzászoksz, egyáltalán nem fogod érezni, annyira kényelmes.


Egy kicsit fáj, amikor bent van, mintha nyomná a méhnyakam.

Az intimkelyhet nem kell olyan magasra feltenni, mint a tampont.

Ha lent könnyen eléred, és úgy érzed, nincs magasan, és mégis kényelmetlen, lehet, hogy az átlagosnál rövidebb a hüvelyed, ez esetben a kisebb méretet javasoljuk, vagy olyan fajta intimkehelyt, ami minél rövidebb (nagyobb kapacitás mellett)


Méhen belüli fogamzásgátló eszközt használok (IUD). Használhatok mellette intimkelyhet?

Igen, de figyelj oda, hogy mindig helyesen helyezd fel a kelyhet, az orvosoddal pedig ellenőriztesd gyakrabban az eszköz helyzetét. A szára ne legyen túl hosszú.


Használhatom az intimkelyhet hüvelytablettás gyógyszeres kezelés alatt? 

Inkább ne, a gyógyszer kárt tehet a szilikonban.