Melyik méretet válasszam?


A gyártók általában konkrét életkort adnak meg, de mivel más tényezők is szerepet játszanak a helyes méret kiválasztásában, ez nem mindig ennyire egyszerű. Vannak olyan tizen-huszonéves lányok, akik a nagyobb méreteket használják, és vannak olyan középkorú hölgyek is, akiknek a kisebb méretet preferálják. Sok nő számára több méret, több modell is megfelelő, de általában van egy, amelyik a legkényelmesebb. A gyártó által javasolt méret általában jó kiindulási alap.

Mik azok a tényezők, amit figyelembe kell venni?

A vérzés erőssége
Azt vettük észre, hogy ez a legfontosabb faktor a helyes méret kiválasztásánál. Az általános szabály az, hogy akinek erős a vérzése, annak általában a nagyobb méret az ideális, gyenge vérzésnél pedig a kisebb.

Anatómia
Mivel mindenkinek más az anatómiája, előfordulhat az is, hogy erős vérzésnél is a kisebb kehely az ideális, vagy fordítva, gyenge vérzésnél a nagyobb.

Életkor
Az életkor előrehaladtával és a hormonális változások hatására az izmok veszítenek a rugalmasságukból, ezért ajánlják a gyártók meghatározott életkor elérése után a nagyobb méretet.

Szülés
A terhesség eleve megváltoztatja a hüvelyt, a hormonok megváltoztatják a hüvelyi izmokat és a medence csontozatát, ezért általában inkább a nagyobb méret a megfelelő azok számára, akik már szültek, főleg, ha hüvelyi úton.

A méhnyak helyzete
Te is megállapíthatod, hogy mennyire van alacsonyan a méhnyakad menstruáció közben, alaposan megmosott kézzel nyúlj be a hüvelyedbe, hogy eléred-e a méhnyakat. Ha alacsonyan van, lehet, hogy az erősebb vérzés ellenére is a kisebb méret lesz kényelmesebb, mert egy picit rövidebb, jobban elfér a hüvelyben.

Fizikai állapot, sport (pl. Joga, Pilates)
Azok a sportok, amelyek erősítik a medence izmokat, a hüvely izmait is erősítik, sok nőnek, aki aktívan gyakorol ilyen sportokat, olyan feszes lehet a hüvely izomzata, hogy a kisebb méret is megfelelő.

Mik a gyártói ajánlásai azoknak, amit itt tudok megvenni?

Yuukinál a kisebb, 1-es méret szülés előtt és/vagy 28 év alatt javasolt, a többi esetben a nagyobb, 2-es méret.

Naturcup 18 év alatt a 0-ást, 30 alatt és/vagy szülés előtt az 1-est, ez után a 2-est ajánlja.

A Claricup 30 éves kor alatt, gyenge vérzésnél  és/vagy szülés előtt az S méretet, utána az L-t javasolja.

Meluna S  szülés előtt, átlagos medencefenéki izomzat és 170cm testmagasság alatt, vékony testalkat esetén ajánlott.
Az M a közepes testalkat, közepes erősségű vérzés, szülés előtt/1 szülés után és átlagos medencefenéki izomzat esetén ajánlott.
Az L az erősebb, magasabb testalkat, erősebb vérzés, gyengébb medencefenéki izomzat, több szülés után javasolt.
Az XL erősebb, magas testalkat, erős vérzés, gyenge medencefenéki izomzat, több szülés után javasolt.

Honnan tudjam, hogy milyen gyakran kell kiürítenem?


Ha eddig tampont használtál, nagyjából ki lehet számolni, hogy milyen sűrűn kell majd kiürítened. A tamponok nedvszívó képességét grammban mérik, 1ml vér kb. 1 gramm, így viszonylag könnyen lehet számolni, ha megnézed, hogy milyen tampont használtál, és a menzesz egyes napjain milyen gyakran kellett cserélned.

AZ OB Tampon Nedvszívóképesség szerinti osztályozása a nemzetközi értékelési eljárásoknak megfelelően. (forrás: obtampon.hu)

tampon-kapacitas

(A tamponokat különböző „csepp” jelzéssel látták el, amelyek a nedvszívóképességre és a méretre utalnak, mint például “mini”, “normál”, “super” és “super plus”. Minél több csepp szerepel a csomagoláson, annál nagyobb a tampon nedvszívóképessége.)

Pl. a Naturcup 1-es méret kapacitása 22ml, a 2-es méreté pedig 26ml, a Yuuki esetében még több, 25/37ml…
A táblázat alapján jól látszik, hogy mennyivel bírnak többet, mint a tampon, amit eddig használtál
.

Az intimkelyhet naponta 2-3 alkalommal érdemes kiüríteni a vérzés erősségétől függően. Ha gyenge a vérzés, akár 12 órán át is bent maradhat, tehát bent lehet egész éjszaka. Hamar ki fogod tapasztalni, hogy a ciklus egyes napjain milyen gyakran kell üríteni.


Honnan tudjam, hogy erős vagy gyenge-e a vérzésem?


A menstruáció alatt kb. 60-250ml vért veszítünk. A vérveszteség az intimkehellyel könnyen mérhető (a Naturcup-on rovátkák vannak a méréshez), azok számára, akik (még) nem ezt használják, a Mansfield-Voda-Jorgensen menstruációs vérzési skála nyújt segítséget ennek eldöntésére.
1. Pecsételő vérzés: néhány csepp vér, igazából nincs is szükség betétre, bár valószínűleg jobban érzed magad vele.
2. Nagyon gyenge vérzés: a legkisebb nedvszívó képességű tampont vagy betétet is elég naponta egyszer vagy kétszer cserélni
3. Gyenge vérzés: a kis vagy normál nedvszívó képességű tampont vagy betétet naponta legalább kétszer vagy háromszor kell cserélned
4. Közepes vérzés: a normál nedvszívó képességű tampont vagy betétet legalább három-négy óránként kell cserélned
5. Erős vérzés: a magas nedvszívó képességű tampont vagy betétet legalább három-négy óránként kell cserélned
6. Nagyon erős vérzés: a legmagasabb nedvszívó képességű tampont vagy betétet is legalább óránként vagy két óránként kell cserélned
(forrás: WIKIPEDIA)
A Közepes (4-es) és annál erősebb vérzés esetén a 2-es méretű Naturcup ajánlott


29 éves vagyok (a gyártó 30 éves kortól ajánlja a nagyobbat), és még nem szültem. Melyik méretet vegyem?


Mivel az intimkelyhet hosszú ideig használhatod, inkább a 2-es méretet javasoljuk, hogy ne kelljen rövid időn belül lecserélned. 30 éves kor felett a nők csípője természetes módon kitágul, és a hüvelyi izmok is veszítenek rugalmasságukból még akkor is, ha nem szültünk.


A lányom még csak most kezdett el menstruálni, használhat-e intimkelyhet?


Igen, tökéletes választás pl. a Naturcup 0-ás mérete, vagy a MeLuna S a tiniknek, ennek a legkisebb a mérete, jól idomul a még feszes hüvelyi izmokhoz. Azonban lehet, hogy több gyakorlásra lesz szüksége a helyes módszer megtalálásához, mivel valószínűleg még nem ismeri jól a testét. A szüzesség sem akadály, lásd a következő kérdést.


Még szűz vagyok. Használhatok intimkelyhet?


Igen, bár ha meg szeretnéd őrizni a szűzhártyád érintetlenségét, akkor nem ajánljuk.


Elég nagynak tűnik. Tényleg kényelmes?


Az intimkehely lágy és flexibilis szilikonból készül. Amikor beteszed, össze kell hajtani, így a mérete kisebb, mint az eredeti fele, kinyílt állapotban, a hüvelybe felhelyezve pedig nem sokkal nagyobb, mint egy tampon, ami már megszívta magát.
Ha helyesen van felhelyezve, a legtöbb nő egyáltalán nem érzi.