Vannak olyan szerencsések, akiknél tökéletesen működik már az első intimkehely, de a legtöbbünk sajnos tapasztal több-kevesebb szivárgást. Megpróbáltam összegyűjteni a leggyakoribb okokat, amik miatt szivárog az intimkehely, és a tippeket, hogy mit tehetsz ellenük.

 

1. Nem nyílt ki rendesen a kehely – nem alakult ki a vákuum

 

Talán ez a leggyakoribb ok. Ha nem nyílik ki teljesen, nem alakul ki a vákuum hatás, egyszerűen elfolyik a menstruációs folyadék a kehely fala mellett. Próbáld ki ezeket a trükköket:

 • Próbálj ki többféle hajtogatási módot
 • Felhelyezés után forgasd meg a kelyhet a tengelye körül
 • Tapogasd körbe a mutatóujjaddal a kelyhet, hogy érezd, ha horpadás van
 • Hagy a hüvely bejáratánál kinyílni és csak ez után told feljebb
 • Ha puha kelyhet használsz, felhelyezés előtt tartsd hideg víz alá, a hidegtől megdermed egy kicsit az anyaga és a keményebb kelyhekhez hasonlóan könnyebben kipattan.
 • Nyisd ki a szádat – ez viccesen hangzik, de ha kitátod a szád és nyitva tartod felhelyezés közben, ellazulnak alul az izmaid, és könnyebben megtalálja a kehely a helyét.
 • Ha egyik megoldás sem válik be, próbálj ki más alakú, anyagú, méretű, keménységű kelyhet, hatalmas a kínálat.

Elvileg hallani és érezni lehet, amikor kipattan a kehely és kialakul a vákuum. Ha nem vagy biztos benne, úgy tudod ellenőrizni, hogy kialakult-e, hogy egy kicsit lejjebb húzod a kelyhet. Ha túl könnyen, ellenállás nélkül lejjebb jön, sanszos, hogy nincs vákuum, a biztonság kedvéért vedd ki és tedd be újra. Ha nehezen mozdul, és érzed, ahogy húzza magával a dolgokat, erős a vákuum.

2. Nem jó helyen van a kehely

 

Azt biztosan tudod, hogy nem kell olyan magasra helyezni az intimkelyhet, mint a tampont, néhány képpel meg is mutatom, hogy miért.

Először is, egy kis anatómia. Mi az a méhszáj és miért érdekes ez?

anatómiaA hüvely egy jól táguló, 7-10 cm hosszú és 2-3 cm széles, izmos falú, elölről és hátulról lapított cső. A függőleges helyzetéhez képest 30-40 fokos szöget bezárva indul enyhén hátrafelé dőlve a kismedence belseje felé. A hüvelyt belülről gyűrött nyálkahártya borítja, falán számos domborulattal.

A hüvelybe felülről mintegy belóg a méhnyak hüvelyi része, amit körülölel a hüvely.

A méhnyakon a hüvely felől található apró nyílás a méhszáj. A méhszájat egy kis izomgyűrű többnyire zárva tartja, mivel a méhnyak állandó feladata a védelem.

 

 

anatómia 2A menstruáció ideje alatt a méhszáj kemény és leereszkedik. A menstruáció során a vér és a leváló méhnyálkahártya a méhnyakon keresztül jut a hüvelybe, ahol az intimkehely összegyűjti.

Bár a gyártók nem foglalkoznak a témával, az egyik legfontosabb dolog az intimkehely kiválasztásakor, hogy milyen magasan helyezkedik el a méhszájad, ugyanis ha pl. magasan van, nem ideális a rövid fagy nem erre tervezett szárral ellátott kehely, mert ha felmászik, előfordulhat, hogy nagyon nehéz kiszedni. Ha alacsonyan van a méhszáj, egy hosszú kehely egyszerűen nem fér el a méhszáj alatt, vagy kilóg, vagy fájni fog, vagy szivárogni.

 

Rám megvilágosodásként hatott, amikor először láttam az alábbi képet, évekig nem értettem, hogy miért szivárog időnként, máskor meg nem ugyanaz a kehely.

poziciókAz első képen azt látjuk, hogy a fenti ábrán is jelölt ideális esetben a kehely a méhszáj alatt helyezkedik el a hüvelyben, és simán belecsordogál a cucc. Ez van akkor, ha szerencsés vagy, és olyan hosszú a hüvely bejárata és a méhszáj között a távolság, hogy simán elfér a kehely, és nem tetted túl magasra.

Ha feljebb tolod a kelyhet, de még mindig a méhszáj alatt helyezkedik el, akkor is bele tud folyni a vér.

 

Ha alacsonyan van a méhszájad, vagy túl magasra tolod a kelyhet, elfolyik mellette.

Sokan tapasztaljuk, hogy a méhnyak helyzete nem állandó, fel-le vándorol a ciklus során, sőt jobbra-balra is „bólogat”. Vannak ciklusok, vagy vannak napok a ciklus során, amikor az amúgy magasabban elhelyezkedő méhnyak lejjebb ereszkedik és a megszokott módon felhelyezett kehely, ami máskor tökéletesen működik, beadja a kulcsot és szivárogni kezd. Vagy olyan, mint ha bent sem lenne…

Hogy jobban megértsd, nézd meg ezeket a képet:

A fornix-nak nevezett (sajnos nem ismerem a magyar nevét) hajlatok (elülső és hátulsó fele is van) elegendő helyet biztosítank a kehelynek, hogy a méhszáj mellé tudjon csúszni.

Mit tehetsz ilyen esetben?

 • Ha gyakori az, hogy alacsonyan helyezkedik el a méhszájad, vegyél egy rövidebb kelyhet, vagy vágd le a szárát, vagy próbáld meg kifordítani a kelyhet, hogy belül legyen a szára. Ha rövidebb a kehely, sikerülhet úgy betenni, hogy a méhszáj alá kerüljön.
 • Ha nem tudod a méhszáj alá tenni, helyezd fel úgy, hogy a méhszáj a kehely belsejében helyezkedjen el.
  Ez a kehely kapacitását lecsökkenti ugyan, viszont mellette fog elfolyni az egész.

  Nem a legkönnyebb mutatvány, be kell nyúlnod a kehely mellett és kitapogatni, hogy jó helyen van-e.
  Ha a kelyhen kívül kitapintható a méhszáj, csípd össze a kehely alját és húzd egy kicsit lejjebb, majd úgy told fel, hogy közben a méhszáj felé fordítod a kehely peremét, így könnyebben a kehely belsejébe kerül. Tapogasd ki újra, hogy sikeres volt-e a mutatvány.
  Ha nem középen van a méhszáj, hanem a hüvely egyik fala felé fordul, egy kicsit még nehezebb dolgod van, de ne add fel, ezt is csak meg kell tanulni.
 • Több Merula kehely használó írta, hogy fordítva teszi be a kelyhet, a létrával felfelé, és a hüvelyben fordítja át, így jobban érzi, ahogy bele helyezkedik a méhszáj.

3. Nem jó a kehely mérete

Egy jól kiválasztott méretű intimkelyhet kényelmesen a helyén tartanak a hüvelyi izmok és a hüvely fala.

Ha túl nagy a kehely, a hüvely fala össze tudja nyomni és nem tud teljesen nyitott állapotban maradni, így nem jön létre a vákuum hatás. A nagyobb méretet általában hüvelyi szülésen átesett, illetve 25-30 év feletti hölgyeknek ajánlják a gyártók, mert mindkét kondíció a hüvelyi izmok lazulásával jár, és a lazább izmok könnyebben a helyén tartják a nagyobb kelyhet.
Ez természetesen nem általános érvényű szabály, sok nő hüvelyi izomzata feszesebb annak ellenére, hogy szült, vagy elmúlt 30, ilyen esetben a kisebb kehely is jól működhet.

A másik oldalon, ha túl kicsi a kehely, nem simul teljesen neki a hüvelyfalnak, elengedhet a vákuum és szivároghat.

4. Megtelt a kehely

Bár sokkal nagyobb a kapacitása, mint a tamponnak, az erősebb napon nem bír ki 10-12 órát a kehely, és ha nagyon erős a vérzésed, előfordulhat, hogy néhány óra alatt megtelik, és ezáltal szivárogni fog. Szivároghat a légréseken keresztül, vagy egyszerűen túlfolyik. Előfordulhat az is, hogy a nagy súly miatt elenged a vákuum.

Ha a méhszáj belelóg a kehelybe, az is jelentősen tudja csökkenteni a kapacitást, megtelhet úgy is, hogy amikor kivesszük, azt látjuk, hogy még félig sincs… Ilyen esetben a harang alakú kehely jobb választás, mint a V alakú, mert szélesebb az alja, több fér el benne.