Az intim kehelyre való áttéréssel kapcsolatban a leggyakoribb probléma és kifogás az, hogy „a munkahelyen, nyilvános wc-n nem tudom megoldani”.

Valóban, talán ez a legtöbb intimkehely használó rémálma (ha már meg kellett válnia az olyanoktól, mit pl. hogy otthon felejtem a tampont/betétet) ezért ezt a témát szeretném egy kicsit körüljárni, és adni néhány tippet.

Először abba gondolj bele, hogy milyen gyakran fenyeget ténylegesen ez a veszély. A kehely kapacitása jóval nagyobb, mint az eldobható társaié, így ritkábban kell aggódnod nap közben az ürítés miatt. Azokon a napokon, amikor erősebb a vérzés, általában „csak” 4-6 órát bír ki, a többin tényleg elég csak otthon, reggel és este intézni a dolgot.

  • Ha semmiképp nem szeretnél munkahelyen vagy út közben, nyilvános wc-ben, stb. ezzel foglalkozni, akkor azokon a napokon (ez rendszerint csak 1-2 nap szokott lenni) maradj a régi módszer mellett, és csak a többi, átlagos napon használd a kelyhet.
  • Ha bevállalod a dolgot, és előre tudsz tervezni, tegyél a táskádba egy fél literes palackba tiszta vizet, esetleg nedves törlőkendőt, amit elő tudsz venni a mosdóban.
  • Ha hirtelen alakul úgy, hogy ki kell ürítened, és nincs lehetőséged sem kiöblíteni, sem nedves törlővel megtisztítani, egyszerűen borítsd ki, töröld át wc papírral (ha szakadna, szedd le róla a papírdarabkákat), és nyugodtan tedd vissza, aztán ha hazaérsz, tisztítsd meg, ahogy szoktad.
  • A kézmosásról természetesen ezekben az esetekben se feledkezz meg, az „akció” előtt alaposan moss kezet, és utána próbálj úgy bejutni a fülkébe, hogy ne érj kézzel semmihez, amit más is fogdoshat.
  • Fogd jól meg, biztos kézzel a kivételnél a kelyhet, legyen a másik kezed is „kéznél”, ha esetleg el kellene kapni. Inkább a kezedet kelljen utána kicsit megtörölgetni, minthogy a földön, vagy még rosszabb esetben a wc-ben kössön ki az intim kehely.

kirandulo-lanyHa a természetben, pl. kirándulás, hegymászás közben kell „cserélned”, akkor se ess kétségbe, még egyszerűbb is a dolgod, hiszen nem kell utána semmilyen gyanús kis csomagot magaddal hordoznod, és olyan veszély sem fenyeget, hogy a semmi közepén (vagy a világ tetején) nem lesz nálad elegendő tampon vagy betét.

Az én biológiai órám elég érdekesen működik, többször jártam már úgy, hogy ha elutaztunk, úgy döntött, hogy megviccel, és fittyet hányva a máskor kínosan szabályos ciklusomra, képes volt 2 hét után is megjönni, nehogy már olyan sima legyen a nyaralás. Mióta rátaláltam az intimkehelyre, nincs ilyen gondom, elég kis helyet foglal, így magammal viszem, akár hogyan is állnak a számok a ciklusnaptárban.

Szóval, ha túrázni, kempingezni, vagy olyan helyre mész, ahol még normális wc sincs:

  • Tegyél a csomagodba az intimkehely mellé sterilizáló tablettát, kézfertőtlenítőt, néhány nedves és normál wc papír, hogy kéznél legyen, ha szükség lesz rá
  • Ha eljön az idő, keress egy szimpatikus bokrot, és intézd bátran, természetes dologként az ügyet. 🙂