Tegyük mindjárt az elején világossá: a szárat nem arra találták ki, hogy annál fogva húzd ki a hüvelyből a kelyhet. Arra való, hogy vezesse az ujjaidat, a segítségével elérd a kehely alját, amit először össze kell nyomni ahhoz, hogy megszűnjön a vákuum hatás és könnyen ki tudd húzni.

Ha csak a szárat húzod, azért nem elég, mert a szár meghúzásától nem szűnik meg az az enyhe vákuum, amely a helyén tartja a kelyhet. Amikor összenyomjuk a kehely alját, akkor szűnik meg a vákuum hatás, és ez után már sokkal könnyebb kihúzni. E nélkül is ki lehet venni, de kényelmetlen, kellemetlen lehet, és előfordulhat, hogy az erősebb húzás miatt túl hirtelen cuppan ki és kiömlik a tartalma.

 A szár segít megtalálni az ujjaidnak az intimtölcsér alját. Egy kicsit meghúzhatod, hogy jobban össze tud fogni az alját a nagy és a mutató ujjaddal, a legtöbb gyártó kis körkörös bordákat is tesz a kehely aljára, hogy megkönnyítse a fogást. Ha megvan, nyomd össze és finoman mozgasd meg, majd lassan húzd ki.
Hogyan vegyük ki az intimkelyhet (kép forrása: menstrualcup.co)intimkehely kihúzása
Ha úgy érzed, hogy túl hosszú a szár, le is vághatod, de vigyázz, nehogy megsértsd a kehely alját – ne csinálj tölcsért belőle. 🙂
Némelyik típusnak direkt olyan szára van, amit könnyen méretre lehet vágni, más gyártók rövidebb, kényelmesebb megoldást választottak, pl. a MeLuna és a Naturcup egy rövid kis gömböt tesz rá, a Sckooncup és a Claricup egy nagyon vékony, rugalmas szárat, ami még akkor sem piszkál, ha kilóg, vagy ott van a MeLuna Ring végződése, amit a kezdők azért szeretnek, mert biztosabbnak érzik, hogy bele lehet kapaszkodni (sőt, még madzagot is lehet kötni rá, nehogy eltűnjön).A kehely kivétele némi gyakorlattal nagyon egyszerű, de van néhány kérdés, amely gyakran felmerül:„Sikerült betennem, de nem tudom kiszedni… Hogy csináljam?”Ha úgy érzed, hogy nem tudod kivenni, a legelső és legfontosabb dolog, hogy próbálj megnyugodni. Hagyd abba, gyere ki a mosdóból és lazíts! Ne aggódj, ki fogod tudni szedni! (Tudom miről beszélek, az első alkalommal totál bepánikoltam, azt hittem, hogy a nőgyógyásznál fogok kikötni, ha a férjem se tudja kipiszkálni, de aztán utána olvastam a neten, és simán ki tudtam szedni, azóta sem értem, hogy lehettem ilyen béna.)

Ne aggódj, nem tud elveszni a hüvelyben vagy becsúszni sehová, egyedül kifelé tud jönni.

Találj egy kényelmes pozíciót, amely segít abban, hogy kényelmesen érezd magad. A legtöbben a WC-n ülve szokták kivenni, terpeszben szétnyitott lábakkal, ez azért praktikus, mert utána rögtön ki tudod önteni a tartalmát. (Ha félsz, hogy a WC-be ejted, először inkább másként próbáld.)

„Úgy érzem, hogy túl mélyen van, nem tudom megfogni.”

A leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy az intimkehely magától „felmászik” a hüvelyben, és nehéz megfogni. Ez gyakran éjszaka, alvás közben történik meg. Ilyen esetben várj egy kicsit, ha álldogálsz, járkálsz, magától is lejjebb csúszhat. A túl mélyen lévő intimtölcsér kivételére több módszert is ajánlanak:

Guggolj le, ez segít abban, hogy jobban kinyíljon a hüvely, és az izmok összenyomódása miatt magától lejjebb jön az intimkehely. Ha meg tudod fogni, a fent leírt módon, először a vákuum megszüntetésével vedd ki.

Másik módszer (vagy az előző kiegészítése), hogy a hüvelyi izmok összeszorításával nyomd lejjebb. Ugyanazokat az izmokat használd, mint székletürítésnél: nyomj, mint kakiláskor, de csak addig, amíg meg nem tudod fogni a kehely szárát vagy alját.

„Nem jön ki, meg sem mozdul. Olyan érzés, mintha kihúzná a méhemet is.”

Ha nem tudod az intimkehely aljának összenyomásával megszüntetni a vákkumot, úgy érezheted, hogy beragadt, vagy akár olyan érzésed is lehet, mintha ki akarná szippantani a belső szerveidet is, ahogy kifelé húzod. Ilyenkor is fontos, hogy ne erővel szabadítsd ki, előbb szüntesd meg a vákuum hatást!

  • Nyúlj be a hüvelybe a mutató ujjaddal a kehely mellett, míg el nem éred a kehely felső peremét. Ilyenkor a nagyujjad természetes módon a kehely alján helyezkedik el. Nyomd össze a két ujjaddal a kelyhet, és finoman húzd meg. Lehet, hogy egy kis cuppanó hangot is hallani fogsz, ahogy kienged a vákuum, de az is lehet, hogy ahogy abbahagyod a húzást, visszacsúszik. Ne engedd el, húzd tovább. Amikor a hüvely bejáratához ér, nyomd jobban össze az oldalát (mint amikor beteszed), hogy könnyebben kiférjen.

A konklúzió az, hogy mindenkinek meg kell találnia a számára legkényelmesebb pozíciót és módszert. Eleinte ez lehet, hogy nemi kényelmetlenséggel és kísérletezéssel jár, de hamar meg lehet tanulni.