A cikk a „The Sweethome”-ban megjelent cikk alapján íródott: https://thesweethome.com/reviews/best-menstrual-cup/

25 óra kutatómunka és 18 különböző márkájú intimtölcsér kipróbálása után arra jutottunk, hogy a MeLuna Classic a legjobb intimkehely a kezdők számára. Ezt a kelyhet gyártják a legnagyobb méretválasztékban, hogy megfelelő legyen különböző magasságú, testalkatú, szülési hátterű nők számára. Ezen kívül a MeLuna többféle keménységben és szárvégződésekkel is elérhető. A dizájnja miatt a legtöbb hajtogatási mód alkalmazható nála, könnyen kinyílik, szóval könnyű volt betenni, kivenni és tisztítani.

A legjobb intimkehely

MeLuna Classic

A MeLuna Classic keménysége ideális: könnyű hajtogatni és könnyen kinyílik a hüvelyben. Többféle méretben (és sokféle színben :)) kapható. Könnyű tisztítani is.

5900 Ft-ért kapható (ingyenes szállítással)

Intimkehely-országban sokan beszélnek arról, hogy találd meg az intimkelyhek „szent grálját”, a kelyhet, amely tökéletesen illeszkedik. Úgy gondoljuk, hogy a MeLuna egy tökéletes típus a kutatás megkezdéséhez keménysége, mérete és alakja alapján, könnyű összehajtogatni a felhelyezéskor, könnyen ki is nyílik, és kinyílva is marad benned. Bár a tesztelt intimtölcsérek legalább két méretben kaphatók, a MeLunának több opciója is van, többféle típus közül választhatod ki a méretet, a formát, a keménységet és a szárat. Ez azt jelenti, hogy ha az első nem lenne tökéletes, és tovább akarsz keresgélni, a MeLunánál egyesével cserélheted a különböző változókat, hogy megtaláld, melyik típus válik be legjobban, nem kell teljesen előröl kezdeni egy újabb márka kipróbálásával.

A tesztben résztvevő intimtölcsérek

Azért nehéz kihívás megtalálni a legjobb intimkelyhet, mert minden nő hüvelye más. Talán már tisztában vagy vele, hogy milyen hosszú, milyen szűk, milyen formájú a hüvelyed, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy egyből sikerülni fog, hogy megtaláld azt, amelyik legjobban illeszkedik. Ez gyakran csak próbálgatások és kudarcok árán sikerül csak, ami nem egyszerű, főleg hogy annyira azért nem olcsók és a legtöbb nem visszaváltható.

A tesztben az alábbi márkák vettek részt:

  • Keeper
  • Mooncup
  • Yuuki
  • Lena
  • Lunette
  • Luna
  • Lily B, Lily B compact
  • Diva cup
  • FemmyCycle
  • MeLuna

Hogyan teszteltünk?

A tesztben összesen 18 intimkehely vett részt, 9 gyártó termékét teszteltük, nem mindegyik modell esetében próbáltunk ki minden méretet.

Hajtogatás

Legelőször azt néztük, hogy mennyire könnyű összehajtogatni őket. Sokféle hajtogatási mód van, próbáld ki őket, hogy megtaláld a számodra legjobban működőt. Az a kulcs, hogy elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy a felhelyezés könnyű és fájdalommentes legyen, ám könnyen és teljesen ki is kell nyílnia.
Mindegyiknél 5 különböző hajtogatási módot próbáltunk ki, sok esetben mindegyik módszerrel könnyen ment, ám voltak trükkösebbek is, pl. a kerek formájú FemmyCycle.

Tisztítás

Ez után azt néztük, hogy milyen könnyű tisztítani őket. A legtöbb intimkelyhen vannak apró lyukak a vákuum miatt, ezeknek a tisztítása néha nem túl könnyű. A kehelyre nyomott logók, csíkok, számok esetében is előfordulhat, hogy a sarkokban ott marad a vér.
A tesztben disznóvért kevertünk össze tojásfehérjével, hogy megpróbáljunk legjobban közelíteni a menstruációs váladék tulajdonságaihoz.

Lényegében mindegyiket viszonylag könnyű volt tisztítani. A feliratoknál jobban oda kellett figyelni, hogy ne maradjon rajta semmi, a kis lyukaknál jól jött a MeLunától kapott apró kefe, de nem okozott túlzott gondot egyik esetben sem a tisztítás.

Felhelyezés és kivétel

Ez után a felhelyezést és a kivételt teszteltük. Ehhez ki kellet találnunk, mivel helyettesítsük a hüvelyt. Sok orvosi szemléltető eszköz létezik a hüvely anatómiájának a bemutatására, de mind merev műanyagból készülnek. Arra jók, hogy bemutassák, hogyan működik a kehely, de a legtöbb ilyenben ki sem nyílik a kehely, mert egyáltalán nem tágul. Az intimkehely azért működik, mert a hüvely rugalmas – körülöleli, a helyén tartja és meggátolja a szivárgást.
A hüvely egy fantasztikus dolog: puha és rugalmas, de ugyanakkor erős és képes visszanyerni az eredeti alakját kitágulás után. A hüvely modellezése a kísérlethez éppen ezért nem volt egyszerű.  (Az eredeti cikk részletesen bemutatja, hogy milyen poharakat, csöveket, szexuális segédeszközöket, stb. próbáltak ki, itt ezt a részt kihagyjuk, csak a konklúzió következik.)

A tesztben azt láttuk, hogy azokat a kelyheket, amelyeket nehezebb volt hajtogatni, felhelyezni és kivenni is nehezebb volt (pl. FemmyCycle és Lily B compact). Némelyik szilikon puhább, simább a másiknál, és azok a kelyhek, amelyek műanyag-hatásúbb szilikonból készültek (pl. Luna és Yuuki), több síkosítást igényeltek.

A legtöbb típust könnyű volt betenni és kivenni, különösebb gond nélkül kinyíltak, és alapjában véve jól teljesítettek. Ez megnehezíti a dolgunkat, hogy megtaláljuk a tökéletest, szükség lehet néhány próbára. Itt vannak azok, amelyek nálunk beváltak:

A nyertesünk a MeLuna

Nagyon szerettük a MeLunát, mert annyira személyre szabható. A legtöbb intimtölcsérrel ellentétben, melyek csak 2 méretben léteznek, a MeLunának egy csomó variációja van. Összerakhatod a kedvenc intimkelyhedet: választhatsz 3 féle keménység (soft, classic, sport), 4 féle normál méret (S, M, L, XL) és 4 féle rövid méret között (MeLuna Shorty), kiválaszthatod a kedvenc száradat (golyó, szár, gyűrű vagy szár nélküli változat) és a kedvenc színedet (összesen 14 szín van).

A MeLuna Classic azért jó kezdő kehely, mert a tesztelt intimtölcsérek között kb. félúton helyezkedik el. Vannak nála szélesebb és keskenyebb, hosszabb és rövidebb kelyhek, lehet, hogy pont jó lesz, de lehet, hogy túl nagy vagy túl kicsi, látni fogod, hogy merre indulj hozzá képest.

A MeLuna Classic 4 méretben kapható, a legkisebb kapacitása 15-23 ml között van, a legnagyobbé 30-42ml között (más a teljes és a lyukakig mért kapacitás értéke). De emlékezz, jobb, ha olyan méretet használsz, ami kényelmes és jól illeszkedik, de gyakrabban kell üríteni, mint ha olyant, ami többet bír, de kényelmetlen.

A MeLuna Classic keménység szempontjából is középen van. Ha találsz egyet, ami jól illeszkedik, de nem mindig nyílik ki, kipróbálhatod ugyanazt a modellt egy keményebb (sport) változatban anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy az új kehely alakja és mérete megfelelő lesz-e. (Vagy éppen puhábbat is próbálhatsz, ha a classic-ot túl keménynek találod.)

 

Rövid hüvelyhez: MeLuna Shorty

Ha tudod, hogy alacsonyan van a méhnyakad – ami azt jelenti, hogy menstruáció alatt könnyen eléred az ujjaddal, anélkül, hogy az egész ujjaddal be kellene nyúlnod – a MeLuna Shorty lehet jó számodra. A MeLuna gyártja a legrövidebb intimkelyhet, amit csak találtunk, a Shorty ugyanúgy 4 méretben készül, mint a normál változat, csak olyan nők számára, akiknek nagyon alacsonyan helyezkedik el a méhnyaka. A  Shorty rövidebb a legtöbb tamponnál is, így ha a tampont túl hosszúnak éreznéd, ezt érdemes kipróbálnod.

Alacsonyan fekvő méhnyak

MeLuna Shorty

Ha nagyon alacsonyan fekszik a méhnyakad, ez a legkisebb intimkehely, amit teszteltünk és jól működött. Könnyű tisztítani, könnyű felhelyezni, kivenni. Mivel rövid, néhány hajtogatási mód nem használható.

Hosszú hüvelyhez: Diva Cup

Ha tudod, hogy hosszú a hüvelyed – nehezen vagy nem éred el a méhnyakad – a Diva Cup lehet a jó választás, ez a leghosszabb kapható intimkehely (a cikk az USA-ban íródott, nálunk a Diva cup kevésbé ismert és elterjedt). Azonban ha szűk a hüvelyed, nem biztos, hogy jó, mert elég széles, ez esetben a MeLuna jobb lehet.

Hosszú hüvely

Diva cup

Egyike a legismertebb (az USA-ban) és egyben a legnagyobb intimtölcséreknek. Ha hosszú a hüvelyed, ez egy nagyon jó kehely – könnyen kinyílik, könnyű megfogni felhelyezéskor és kivételkor, könnyű tisztítani.

Tág hüvelyhez: Lena Cup

Ha tudod, hogy tág a hüvelyed,és olyan kelyhet szeretnél, ami nem szivárog, ezt próbáld ki. A Lena cup szélesebb és inkább harang alakú, mint a többi, amit teszteltünk, könnyű felhelyezni és kivenni, összehajtogatni és tisztítani. A kipróbált széles formájú kelyhek közül ezt volt a legkönnyebb használni.

Tág hüvely

Lena cup

Az anyaga sima és kellemes érintésű, könnyű felhelyezni és kivenni. Egy kicsit szélesebb a többi kehelynél, tehát ha tág a hüvelyed, jó választás lehet számodra.

Az eredmény

Majdnem az összes tesztelt intimkehely jól vizsgázott. Kiemelhetnénk néhányat, de a többségük azt teszi, ami a dolga: kinyílik, összegyűjti a vért, könnyen tisztítható. Bármelyiket érdemes kipróbálni közülük.

Lunette: Egy nagyon jó kehely. Puha és sima, könnyű hajtogatni, megfogni és tisztítani. Egy kicsit szélesebb és rövidebb, mint a MeLuna, tehát ha úgy éreznéd, hogy a MeLuna egy kicsit keskeny számodra, a Lunette jó választás lehet.

Lily Cup: A Lily cup-ot az Intimina gyártja, nagyon érdekes a dizájnja. Ez a legsimább és a legkellemesebb tapintású az összes tesztelt kehely közül; a szilikon hihetetlenül puha. Maga a kehely elég nagy, a dizájnja pedig egy kicsit nehézzé teszi a használatot a kezdőknek. A kehely asszimetrikus, ez nehezebbé teszi a felhelyezést. Elég hosszú, ha rövid a hüvelyed, valószínű nem ez lesz a kedvenced.

Yuuki: A Yuuki is többféle keménységben kapható, Soft és Classic változatban. A Clacic a tesztelt kelyhek közül a kemények között van, ha keményebb és szélesebb kelyhet keresel, jó választás lehet.

FemmyCycle: ez a legegyedibb a kipróbált kelyhek közül, de nem igazán ajánljuk. Sokkal szélesebbek a többinél, és a plusz belső réteg miatt sokkal nehezebb kisebbre hajtogatni. A szilikon anyaga eléggé műanyag-jellegű, tapad a bőrhöz, ami még nehezebbé teszi a felhelyezést.

Lily Cup Compact: ez a megoldás jó ötletnek tűnik: egész lapos kis csomaggá csukható össze. A tesztnél azonban ez a tulajdonsága nehézséget is okozott, elég nehezen lehet hajtogatni. Az anyaga puha, ez volt a legkevésbé ellenálló a teszteltek közül, ha erősek a hüvelyi izmaid, összenyomhatják még mielőtt kinyílna. Úgy éreztük, hogy az összecsukhatóság nem éri meg a hátrányokat, amikkel jár, végül is összecsukás nélkül is elég kicsi egy intimkehely, a legtöbb retikülben elér.

Mooncup UK (MCUK): ez a kelyhely nagyon hasonlít az USA-ban ismert Monncup US (MCUS) kehelyhez. A formájuk hasonló, de a MCUS kerekebb és teljesebb, a MKUK pedig keskenyebb (akár a MeLuna). A MeLunánál egy kicsit puhább, szerintünk nayon jól eltalálták a keménységét: elég puha ahhoz, hogy kényelmes legyen, könnyen kinyílik és elgég kemény ahhoz, hogy ne szivárogjon.

Mooncup US (MCUS): hasonlít a MCUK-hez, de más gyártó készíti. Ha azt szeretted, de esetleg már nem elérhető, a MeLuna Classic hasonlít hozzá leginkább a kipróbáltak közül.

Keeper cup: az anyaga nem szilikon, hanem gumi. Ha szereted a formáját, a Mooncup US majdnem teljesen ilyen, csak ez egy kicsit keményebb, inkább a MeLuna Sporthoz hasonlít.